Succesvol onderhandelen

Geplaatst op 11 oktober 2006

Makelaar Han Busio is directeur van de Kopersmakelaar. Hij is een expert op het gebied van onderhandelen, en heeft een aantal tips en trucs samengevat

Tip 1.
Er bestaan handige sites om woningen te vinden waar nog niet mee is geadverteerd. Kijk bijvoorbeeld eens op www.domex.nl en op href=http://www.woninggevraagd.com/>www.woninggevraagd.com. Niet geschoten is altijd mis, en desites zijn totaal vrijblijvend.

 

 

Tip 2.

Iedereen kent www.funda.nl,de site van de NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars). Circa 90.000woningen kunt u hier bekijken. Zo heeft iedere makelaarsorganisatie zijn eigensite. Kijk ook op www.dimo.nlDIMO is de grootste onafhankelijke woningsite.

Maar de beste tip is toch wel: kijk iedere dag even op www.miljoenhuizen.nl. U vindt

 

NB: Viawww.miljoenhuizen.nl achterhaalt u tevens hoe lang een woning al te koop staat en wat de oorspronkelijke vraagprijs was. Interessant, toch? En... niet onbelangrijk.. menstelt woningzoekers in de gelegenheid om hun commentaar te geven op woningen die zij bezichtigd hebben. Zo kunt u nogal eens een .verborgen gebrekje.achterhalen...


Tip 3.

U gaat een woning bekijken..De makelaar is vriendelijk en vraagt tussen neus en lippen door of u .zelf ook een eigen huis heeft?.. Makelaars zijn erg geïnteresseerd in uw situatie, want heel graag willen zij na de verkoop natuurlijk ook úw huis verkopen. En als woningeigenaar heeft u bij hen natuurlijk een streepje voor... Heeft u zelf geen huis te verkopen omdat u in een huurhuis woont, wees daar dan in het begin nog niet al te duidelijk over.Ontwijk de vraag.

 

Tip 4.

Hoe gek het misschien ookklinkt: het is lang niet altijd goed om de verkopende makelaar om een optiete vragen. Als u dat doet, laat u namelijk direct al zien dat u de woning wel èrg graag wilt hebben en valt er nog maar weinig van de prijs af tedingen. Bovendien: als het een leuke woning is die goed in de markt ligt krijgt u de optie toch niet! Wees dus voorzichtig daarmee.

 

NB: Het afspreken van een optie tussen makelaars onderling is een heel ander verhaal. Het is een soort standaardprocedure, die nog niets zegt over de uiteindelijke belangstelling van uw kant. Wat dat betreft kan het inschakelen van een aankopende makelaar dus zinvol zijn! De kans dat de woning aan u voorbijgaat wordt beslist kleiner. Bovendien is het goed om te weten dat veel makelaars liever onderhandelen met collega-makelaars,dan met particulieren.


Tip 5.
Maak een lijst van wat u belangrijk vindt aan de omgeving en onthoud


- blijf zo neutraal mogelijk. Toon dus geen over dreven enthousiasme, maar wees ook niet negatief (tenslotte bent u voor even


- bekijk de woning goed. Ruikt de kruipruimte vochtig? Zitten er achter de deuren van een inbouwkast vochtplekken? Vraag naar de oorzaak van scheuren,scheve vloeren, vochtplekken en andere opvallende tekortkomingen. Vraag naar de mogelijke aanwezigheid van asbest, bijvoorbeeld in oud vloerzeil.


- luister goed of u passerende auto's binnen in huis kunt horen.


- vraag naar de gehorigheid van de woningscheidende muren.


- informeer naar de buurtbewoners en vooral naar de buren. Wat voor mensen zijn dit?


- test kranen door ze even open te draaien en spoel het toilet door. Doe ramen open en weer dicht. Zijn de afdichtingen goed?

 

- zitten er in de bovenhoeken van de badkamer zwartepuntjes? Dan schort het aan een goede ventilatie.

- bewaar een neutrale houding ten opzichte van de verkoper of diens makelaar. Bedank voor de bezichtiging en sluit af met .wijdenken er over na en zullen in elk geval iets laten horen.. Laat dus nog niet in uw kaarten kijken. Spreek in deze fase ook nog niet over de overname van roerende goederen, zoals gordijnen, vloerbedekking etc. Dat zijn punten die u beter na de onderhandelingen kunt bespreken. Het zou niet de eerste keer zijn dat onderhandelingen mislopen op een stuk vloerbedekking.

Tip 8.
Als u wil gaan bieden, doe dat dan professioneel en bevestig bij voorkeur iedere onderhandelingsstap per fax of per mail. Zo voorkom je miscommunicatie. En soms is het ook wel handig om achteraf wat bewijsmateriaal in handen te hebben..

 

Wilt u zekerheid over een goed verloop van de transactie,schakel dan een .eigen. makelaar in. Zorg wel dat het een erkende makelaar is, en dus geen hypotheekspecialist die na de tijd ook nog wat aankopen doet voor zijn hypotheekklanten. Zo.n .makelaar. valt bij een verkopende makelaar meteen door de mand, de kans op een lage eindprijs is nihil.

 

Wilt u zekerheid over een goed verloop én de laagste prijs, schakel dan De Kopersmakelaar in. U bent dan van alle stress af en weet dat de zaakjes prima gaan verlopen.

 

De Kopersmakelaar hanteert een transparant systeem: De Kopersmakelaar ontvangt zelf 20% van het verschil tussen de vraagprijs en de uiteindelijke koopprijs. Hij heeft er dus alle belang bij om voor u de laagste prijs te bedingen.

Een optie of .onder-bod-stelling. wordt meestal direct geregeld, zodat de woning niet aan u voorbij gaat. U krijgt erbovendien een gratis taxatierapport bij met een bouwkundige indicatie. Dat kostbare rapport heeft u later sowieso nodig bij debank.

Voor meer informatie kunt u kijken op http://adk.klup.nl

 

Tip 9.

Natuurlijk hoeft u niet met De Kopersmakelaar in zee te gaan; u kunt ook zelf onderhandelen en natuurlijk zijn er zijn meer makelaars die aankoop begeleiding in hun pakket hebben. Zorg wel dat u een aankopende makelaar vindt die géén financieringen verkoopt en die zelf ook géén huizen verkoopt. De reden daarvoor is eenvoudig: een verkopende makelaar onderhandelt heel graag met een collega,maar niet graag met een concurrent. Voorkom dus belangenverstrengelingen. De Kopersmakelaar mag volgens de eigen gedragscode nooit het huis van zijn eigen klanten verkopen. Zodoende is hij nooit concurrerend voor de makelaar waar hij mee onderhandelt en dus een graaggeziene collega.

 

Tip 10.

Via de Vereniging Eigen Huis kunt u 'goedkoop' uw zaakjesregelen, van financieringen tot taxatierapporten en bouwkundige rapporten.Bedenk echter dat de Vereniging Eigen Huis helaas een commerciële instelling is, die geld verdient aan zijn producten! Aan u dus. Goedkopere financieringen en goedkopere bouwkundige rapporten vindt u beslist na een avondje surfen op het Internet. En niets staat u in de weg om zelfs bij de goedkoopste aanbieder nog eens extra te onderhandelen.

 

Tip 11.
Zoek de goedkoopste notaris bij notaristarieven.nl.

 

Tip 12.

Als u een woning koopt, koopt u (soms zelfs zonder het te weten) ook vaak wat zogenaamde .roerende goederen. erbij. Bijvoorbeeld gordijnen die blijven hangen, vloerbedekking, tuinmeubelen etc. Geef een redelijkewaarde aan deze spullen en laat ze als roerende goederen door de makelaar of denotaris opnemen in uw koopcontract. In totaal betaalt u dan niet meer voor dewoning (en ook voor de verkoper maakt het niets uit), maar u hoeft over het.roerende. bedrag geen overdrachtsbelasting of andere Kosten Koper meer tebetalen. Al is het maar 1500 euro dat u laat opnemen voor de vloerbedekking en de gordijnen: 10% daarvan is toch al gauw 150 euro, en waarom zou u het laten?

 

Tip 13.

Houd rekening met de volgende aandachtspunten, telkensals u een woning gaat bekijken.


Zijn er voldoende parkeervoorzieningen in de wijk?

Zijn er voldoende winkels in de buurt?

Is er voldoende groen voor een avondwandeling?

Is er voldoende licht (lantaarnpalen) voor een veilige avondwandeling?

Is de wijk kinderrijk of juist rustig?

Is er in de buurt openbaar vervoer?

Hoe is de staat op het eerste oog van de platte daken?

Hoe is het gesteld met de gehorigheid? Vraag of de televisie even uitgezet kan worden en luister met uw eigen oren.

Zijn er betonnen of houten vloeren op verdieping (houten vloeren zijn gehorig)

Sluiten alle deuren en ramen goed? Probeer gerust enkele ramen te openen.

Is het huis goed geïsoleerd (ramen, dak, spouwisolatie)

Zijn er erfdienstbaarheden? (voorbeelden: een pad dat je achter de woning deeltmet je buren, een gemeenschappelijke riolering etc.)

Zitten er in de badkamer zwarte spikkeltjes in de hoeken? Zo ja, dan is deventilatie slecht. Ruik ook eens in de kelder of de kruipruimte of deze vochtigzijn.

Is er een extra toilet bij de badkamer?

Is er voldoende berging?

Uit welk jaar is de woning? De vooroorlogse woningen waren kwalitatief zeergoed, de woningen daarna slecht (er moest veel en snel gebouwd worden),woningen uit de jaren '70 zijn ruim, maar kwalitatief niet altijd even goed,woningen daarna zijn over het algemeen goed.

Is er asbest in de woning? Vaak zit asbest verwerkt in schoorsteenkanalen en in het dakbeschot. Dit kan op zichzelf geen kwaad, tenzij u door verbouwingsplannen het asbest gaat verwijderen. Dat is duur en moet door een gespecialiseerdbedrijf gebeuren.

Ligt de tuin op het zuiden of ligt de tuin minder zonnig?

Informeer naar de buren. Wat voor mensen zijn dit?

Veel succes bij de zoektocht naar uw droomhuis,

Nadere informatie over Kopersmakelaar

Terug naar overzicht