De woningmarkt reageert enigzins vertraagd op economische ontwikkelingen, zoals de chaotische bankencrisis die rond oktober plaats vond. Op 1 november topte de gemiddelde vraagprijs van een Nederlandse koopwoning nog op 337.200 euro, om vervolgens via verscheidene stapjes terug te zakken naar 332.000 per 1 april. Dat komt overeen met een prijsdaling van 1.6%.
Opvallend is verder dat de gemiddelde tijd dat een woning te koop staat nog steeds aan het toenemen is. Een jaar geleden stond een woning gemiddeld 5.5 maand te koop, nu is dat opgelopen tot 8 maanden (237 dagen).
Prijsontwikkeling Nederland
Er zijn aanzienlijk regionale verschillen, zo bijkt uit het onderzoek. Een volledig overzicht van de prijzen per regio is http://www.miljoenhuizen.nl/details/blog/407/Prijzen-per-regio, terwijl prijzen voor de 24 grote steden te vinden zijn op http://www.miljoenhuizen.nl/details/blog/406/Prijzen-per-stad. De daling van de afgelopen drie maanden wordt vooral gerealiseerd in Zuid-Holland en Zeeland. In Zuid-Holland zagen we het volgende:
Prijsontwikkeling Zuid-Holland
Ook van stad tot stad zijn de verschillen aanzienlijk. Utrecht en Amsterdam volgen de nationale trend. De prijsontwikkeling in Amsterdam wordt in de volgende figuur weergegeven.
Prijsontwikkeling Amsterdam
Over de Miljoenhuizen.nl woningmarktmonitor
De woningmarktmonitor wordt maandelijks gepubliceerd op basis van de vraagprijzen in de database van woningenzoekmachine Miljoenhuizen.nl
Het overzicht is completer dan het kwartaalrapport van de NVM, omdat ook woningen van LMV, VBO en onafhankelijk makelaars zijn meegenomen. Het kadaster publiceert ook regelmatig een rapport, maar doordat het gebaseerd is op prijzen van gepasseerde hypotheekaktes kunnen ontwikkelingen in de woningmarkt slechts met enige vertraging worden gerapporteerd.