2008 was een roerig jaar voor de woningmarkt. Terwijl de markt zich nog steeds kenschetst door een schaarste naar woningen, steeg de rente en verscherpten banken de condities voor het verkrijgen van een hypotheek. Al in het voorjaar en de zomer merkte de Miljoenhuizen woningmarktmonitor op dat de gemiddelde tijd dat een woning te koop stond steeg, maar tegelijkertijd gingen de prijzen toch nog omhoog.
Het omslagpunt kwam toen de subprime crisis uitmondde in het failliet van Lehman Brothers en zelfs de Nederlands-Belgische bank Fortis het loodje moest leggen. De woningmarkt reageert meestal met enige vertraging op dit soort economisch gebeurtenissen en vandaar dat de woningprijs pas in het vierde kwartaal ging dalen en uitkwam op 334.600 euro t.o.v. 336.500 op 1 oktober (een daling van 0.6%). Over het hele jaar 2008 is er nog een prijsstijging van 4% te noteren. Ook het aantal aanpassingen van de vraagprijs, zoals dat door miljoenhuizen wordt vastgelegd in haar database, steeg aan het eind van het jaar. In november werd de woningprijs van 17592 (10% van het totaal) woningen aangepast. Er werden prijsaanpassingen tot 20% van de vraagprijs waargenomen. Toch verwacht miljoenhuizen geen Spaanse of Engelse toestanden, waar de prijzen over de hele linie met tientallen procenten daalden. Een lichte prijsdaling van 5% lijkt miljoenhuizen reëel gezien de krapte aan woningen die Nederland nog steeds heeft. Met een inflatie die zo'n 5% bedraagt betekent dat dat woningen 10% van hun effectieve waarde zouden verliezen.
Bovenin de lijst van grote steden vindt men vooral de steden uit de randstad. Buiten de randstad zijn de prijsstijgingen kleiner dan de inflatie, waardoor de woningprijzen effectief dalen. Buiten de randstad is Zwolle de enige waar nog op een goed jaar kan worden teruggekeken. In Zwolle, zesde op de lijst, gaat het al sinds januari 2007 gestaag omhoog met de huizenmarkt, zo laat de prijsgrafiek zien.
Marcel Talsma, makelaar te Ede, merkt dat de woningmarkt stagneert: "Door de kredietcrisis met als gevolg paniekberichten in de pers en het hierdoor ontstane negativisme en massale negatieve psychologische effect op de consument en bedrijven ziet men dat er tijdelijk een pas op de plaats wordt gemaakt met de aankoop/afname van een woning"
|
|
|
De duurste huizen van Nederland worden nog steeds in Blaricum gevonden, ondanks dat het verwoede pogingen doet deze eer te verliezen. In de zomer was de gemiddelde prijs nog boven de 1.2 miljoen, en daar is nu nog 1.080.000 euro van over.
Heerlen heeft de dubieuze eer om de lijst van plaatsen met de goedkoopste woningen aan te voeren. Doordat de prijzen in 2008 met 6% daalden werd nr. 2 Oude Pekela definitief voorbij gegaan.
Over de Miljoenhuizen woningmarkt monitor
Dit onderzoek is uitgevoerd op de woningen database van miljoenhuizen.nl, waarin woningen zijn opgenomen van NVM, VBO, LMV en onafhankelijke makelaars.