Ten opzichte van 1 augustus 2007 is er nog steeds een stijging van 4% te melden, maar de lichte daling is in heel Nederland ingezet. Een gemiddeld huis staat 149 dagen te koop op 1 augustus (tov 133 op 1 juli) waaruit volgt dat vraag en aanbod nog niet in evenwicht zijn en de huisverkopers de prijs verder zullen moeten laten zakken om deze te verkopen. De meeste bronnen, zoals kadaster en CBS baseren hun conclusies voornamelijk op jaarcijfers en publiceren meestal per 3 maanden. Hierdoor missen zij de ontwikkelingen van maand tot maand zoals die door de woningmarktmonitor worden waargenomen. Het gedaalde consumentenvertrouwen en de gestegen rente laten zich meteen op de woningmarkt zien, zoals de maandelijkse miljoenhuizen woningmarktmonitor laat zien.
Zelfs in Amsterdam, waar de stijging over de laatste 12 maanden toch nog steeds 17% is, daalden de vraagprijzen licht in juli. Makelaar Helen Thie van Jarmila Kaskens voorspelt dat de markt in Amsterdam zal stabiliseren. Door het omklappen van de prijs in Amsterdam is Haarlem nu de stad die over de laatste 12 maanden de grootste prijsstijging laat noteren.
De regionale verschillen zijn overigens groot. Buiten de randstad is de daling van de prijzen al eerder ingezet. Op de grafiek van Arnhem over de laatste 2 jaar is te zien dat de prijzen al sinds een jaar aan het dalen zijn. Binnen
Onder de grote steden zijn de grootste dalers buiten de randstad, namelijk Hengelo (-3%), Emmen (-3%) en Arnhem (-5%). |
Voor de kleinere plaatsen zijn de fluctuaties groot. In de lijst met grootste stijgers zijn nog steeds veel plaatsen met duurdere huizen te vinden.
|
|
Duurste en goedkoopste woningen
De duurste woningen worden nog steeds in Blaricum gevonden. Het is de enige plaats in Nederland waar per 1 augustus gemiddelde méér dan een miljoen voor een woning wordt gevraagd. De rek is er echter uit, de laatste drie maanden dalen de prijzen en is Blaricum gezakt in de lijst met sterkste stijgers.
Goedkope woningen worden nog steeds in de uithoeken van het land gevonden zoals Groningen, Zuid-Limburg en Zeeland.
|
|
Over de miljoenhuizen woningmarkt monitor
Dit onderzoek is uitgevoerd op de woningen database van miljoenhuizen.nl, waarin woningen zijn opgenomen van NVM, VBO, LMV en onafhankelijke makelaars.